RESPECT
Wij streven naar een respectvolle omgang. We zetten ons dagelijks in om een context te creëren waarin kans is voor het ontwikkelen van een positieve omgang met anderen.
ZELFONTPLOOIING
We streven naar een kansrijke omgeving om tot zelfontplooiing te komen. We zetten in op situaties waar talenten kunnen ontdekt, verkend en uitgeprobeerd worden.
GEBORGENHEID
We streven naar een veilige, harmonische leer- en leefomgeving We ervaren dat geborgenheid een basis vormt om tot leren te komen.
KENNEN en KUNNEN
We streven ernaar dat de kinderen de ontwikkelingsdoelen en de eindtermen bereiken door hen de nodige inhoudelijke bagage mee te geven.
Previous slide
Next slide

Gemeentelijke Basisschool De Vierklaver

Ouderavond rond verantwoord internetgebruik

Beste ouder,
Graag nodigen we je uit voor een ouderavond rond verantwoord internetgebruik bij kinderen op donderdag 10 maart om 20u.

TikTok, YouTube, Instagram, Snapchat, Fortnite, … Kinderen zijn online heel actief. Dat heeft voordelen: ze houden contact met vrienden en familie, leren nieuwe dingen, ontspannen door spelletjes te spelen, enzovoort. Er zijn echter ook negatieve kanten, zoals cyberpesten, fake news en phishing.

 • Wat? Deze gespreksavond dompelt je onder in de digitale leefwereld van je kinderen. We praten over cyberpesten, schermtijd, sociale media, veilige wachtwoorden, valse profielen, enzovoort. Je krijgt informatie en tips, en kan ook vragen stellen.
 • Wanneer? donderdag 10 maart om 20u.
 • Waar? Online, via de eenvoudige website Jitsi. Je hoeft niets te installeren en geen account aan te maken. Surf op de avond zelf naar https://meet.jit.si/ .
  Na de inschrijving ontvang je een code om aan de online sessie deel te nemen.
 • Hoe? De plaatsen zijn beperkt, dus schrijf je snel in via dit online formulier.
 • Door wie? Bibliotheken Zonder Grenzen.

Context: Cyber School

Deze ouderavond vindt plaats in context van het project “Cyber School”. Onze school wilt dat de leerlingen het internet op een veilige en aangename manier kunnen ontdekken. Daarom doen we mee aan “Cyber School”. Dit is een traject van Bibliotheken Zonder Grenzen over mediawijsheid en digitaal burgerschap. Kinderen worden hiermee echte “Cyber Helden”. Er zijn 5 pijlers:

 • Wees Cyber Slim: Denk goed na voor je iets deelt.
 • Wees Cyber Alert: Val niet voor vals.
 • Wees Cyber Sterk: Beveilig je geheimen.
 • Wees Cyber Vriendelijk: Vriendelijk zijn is cool.
 • Wees Cyber Moedig: Praat erover als je twijfelt.

En er is meer!
Wat kan jij doen? Vier gouden tips!

 • Praat over internet met je kind. Toon interesse in wat hij/zij online doet.
 • Doorblader de oudergids “10 antwoorden voor ouders van kinderen die online actief zijn”, van Bibliotheken Zonder Grenzen. Je krijgt het boekje van de school als je deelneemt aan de ouderavond, of kan het online lezen op de website. Daar vind je ook extra info en activiteiten. à bibzondergrenzen.be/voor-ouders
 • Laat je kind het educatieve online spel “Interland” spelen. Samen met de Cyber Helden-personages leren ze meer over verantwoord surfen. à Google “Interland”.
 • Snuffel rond op de website van MediaNest. Zij bundelen tal van interessante artikels en tips voor ouders, bijvoorbeeld over schermtijd. Ze hebben ook een boek uitgebracht: “Van emoji’s tot sexting”. à medianest.be

Heb je nog vragen, of wil je misschien een “good practice” delen? Spreek dan zeker een van de leerkrachten aan.
Samen maken we van jouw kind een echte Cyber Held!

 

Met vriendelijke groeten,
Bibliotheken Zonder Grenzen & GBS De Vierklaver